MOEDERS, SCHEPPERS VAN HET LEVEN EN DE VERBINTENISSEN

 

Er is veel geschreven, opgedragen, gezegd en gezongen over moeders en dat is niet voor niks. Ja, zelfs de moeders die het 'anders' hebben gedaan dan hoe wij het graag hadden gezien, zijn op hun manier inspirerend.
Je hebt ze in allerlei lengtes, vormen, rassen, leeftijden, persoonlijkheden en ergens verwachten we dat ze ‘perfect’ zijn. De ene keer houden we enorm veel van ze, de andere keer kunnen we ze wel achter het behang plakken. En hoe meer ruzie wij met onze moeder maken des te meer we waarschijnlijk op haar lijken. Als je geluk hebt wordt ze ouder…en naar mate dat ze ouder wordt, wordt ze milder of nóg liever of juist niet….En ineens komt er een dag dat JIJ voor haar moet zorgen, omdat zij het zelf allemaal niet meer zo goed kan. Dan ontwaakt er een “moeder” in jou…

 

En op Moederdag is het de dag om er even bij stil te staan. Dit keer konden veel kinderen, voor het eerst, massaal niet naar hun moeder omdat zij ‘kwetsbaar’ is en ‘opgesloten’ zit. Oh boy! Wat moeten deze moeders enorm zijn gemist door hun 'grote kinderen', want het was veel meer een ‘Dag moeder’ vanachter een raam, dan een ‘Moederdag’ zoals deze hoort te zijn.

 

Maar….. Moeders zijn niet alleen de vrouwen die kinderen hebben gebaard en offers hebben gebracht, elke vrouw is op haar manier ‘moeder’ zelfs als ze geen kinderen heeft.

Moeders zijn namelijk al die vrouwen die de kinderen van anderen helpen te overleven. Die de kinderen van de ‘werkende moeders’ opvangen, die de kinderen van de ‘zieke of overleden moeders’ troosten. Het is die ene collega bij jou op het werk die de verjaardagspot beheert en feilloos aanvoelt welk cadeautje een ieder goed kan gebruiken. Het is die vrouw die met jouw jas achter je aanloopt omdat het buiten koud is. Het is die verpleegkundige die naar jou glimlacht en ervoor zorgt dat jij weer beter wordt. Het is die vriendin die op het juiste moment, de juiste woorden uitspreekt of die buurvrouw die met een pannetje soep langs komt omdat ze weet dat je geen tijd hebt gehad om te koken…..

 

Moeders zijn ook al die vrouwen die toegewijd zijn aan kunst, literatuur, wetenschap, filosofie, religie, politiek, zorg, onderwijs, economie, cultuur…..Kortom, zij die met grote overgave werken binnen alle creatieve-, educatieve- en zorgsectoren. Zij scheppen ‘kinderen’ door hun verregaande toewijding die ze ten dienste van de inspiratie, zorg en ontwikkeling van de mensheid hebben gesteld.

 

Moeders zijn alle vrouwen die; moeder zijn, moeder zijn geweest, het graag hadden willen zijn, die het graag willen worden, die het zonder het te zijn die rol hebben, die het moederinstinct bezitten, die besloten hebben het niet te willen zijn, die het zijn maar het niet kunnen…..

 

Moeders, scheppers van het leven en de verbintenissen, iedere dag is het een Moederdag….

 

Susan Blanco – De Taalrecycler

Klik hier om het boek te bestellen
Klik hier om het boek te bestellen
Fotocollage door Arjen Gerritsma
Fotocollage door Arjen Gerritsma
Klik hieronder om naar mijn hoofdwebsite te gaan
Klik hieronder om naar mijn hoofdwebsite te gaan